Hoogsensitiviteit - Stamp en Co
589
page-template-default,page,page-id-589,bridge-core-1.0.7,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Hoogsensitiviteit

“Frank (11 jaar) komt in de klas maar moeilijk aan leren toe. Zijn aandacht is bij alles en iedereen, behalve bij zichzelf. Frank heeft erg veel moeite om zijn aandacht op één ding te richten. Al die kinderen om hem heen. De tl balk die (nog steeds!) knippert. De temperatuur in de klas en het rumoer op de gang. En dan is de juf ook nog verdrietig al probeert ze dat te verbergen.

Boos komt Frank uit school. Het was wéér een rotdag. En nu moet hij ook nog huiswerk maken.

Frank is hoogsensitief, ook wel hooggevoelig genoemd. Hij reageert sterk op prikkels. Die komen als het ware op hem af en zorgen voor veel onrust in zijn lichaam. Dit uit hij met boos gedrag. Voor hem is de wereld soms overweldigend terwijl hij zich heel makkelijk aan de omgeving lijkt aan te passen. Hij voelt zijn eigen grenzen niet goed aan waardoor hij zichzelf niet goed kan beschermen tegen de prikkels. Hij verliest zijn eigenheid en dit kan de ontwikkeling tot een sterke en onafhankelijke volwassene in de weg staan.

Anne
Bij Anne (9 jaar) eindigt haar eigen kinderfeestje altijd met een fikse huilbui.

Marleen
Marleen (7 jaar) is na de pauze op school wat afgeleid en heeft moeite om zich te concentreren op haar werk.

Sem
Sem (8 jaar) wordt wakker met buikpijn. Vandaag gaat de juf een toets afnemen.

Karim
Karim (10 jaar) begint wanneer het rustig en stil wordt in de klas te bewegen en te praten.

Herken je je kind in één van de verhalen? Dan is je zoon of dochter misschien ook hoogsensitief en worstel je wellicht met de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Op onverwachte momenten word je verrast door het grillige gedrag van je kind en is het moeilijk een juiste reactie te geven. Of word je geconfronteerd met onbegrip vanuit de omgeving. Je kind reageert en gedraagt zich anders dan de meeste andere kinderen en is in de ogen van de buitenwereld “lastig”.

Helaas worden hoogsensitieve kinderen in de reguliere hulpverlening nog niet altijd herkend en erkend. Daardoor komt het voor dat kinderen met deze eigenschap opeens een diagnose, een “stempel”, krijgen. Soms zelfs medicatie krijgen voorgeschreven, met alle gevolgen van dien.

Herkennen en erkennen van het hoogsensitieve kind is in mijn ogen van groot belang!

Als Sensikids coach werk ik graag met deze kinderen. Met de ‘Ik ben Oké training’ leert het kind belangrijke vaardigheden die direct toegepast kunnen worden in de praktijk. Ook voor ouders is er een training, ‘Wijze Ouder’, die hierop aansluit. Klik hier voor mijn volledige aanbod.