Vakantie, fijn...!(?) - Stamp en Co
1117
post-template-default,single,single-post,postid-1117,single-format-standard,bridge-core-1.0.7,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Vakantie, fijn…!(?)

Hè fijn, bijna vakantie! Lekker erop uit met het hele gezin. De boel de boel laten, even helemaal vrij! Spullen inpakken en gaan. Naar dat heerlijke plekje in eigen land of misschien zelfs wel de grens over. We zijn er helemaal klaar voor! Vrijdag als de Koningsspelen zijn geweest gaan we meteen op pad, heerlijk!

En dan…blijkt dat je kind van al deze plannen helemaal niet zo blij wordt. Het zelfs de aanleiding is voor een hoop onrust: “Waar gaan we dan naartoe en hoe ziet het er daar uit? Wat als ik me daar niet fijn voel, dan kan ik niet naar mijn eigen huis. Ik wil wel een eigen kamer en wat eten we daar? Hoelang is het rijden? Hoeveel nachtjes blijven we? Ik wil eigenlijk niet! Ik ben moe! Ik wil thuis blijven! Ik vind het stom, ik ga niet mee!”

Hè get, zo gaat het nu iedere keer. Jij bedenkt iets leuks en vervolgens zorgt hij er weer voor dat het een drama wordt in plaats van gewoon een leuke vakantie met voorpret. Bah!

Als je als ouder nog niet helemaal goed afgestemd bent op je kind en snapt wat hij nu eigenlijk ècht nodig heeft, kan het gebeuren dat jouw eigen fijne, spontane plannen helemaal niet zo enthousiast ontvangen worden. Waardoor er logischerwijs bij jou teleurstelling en waarschijnlijk ook irritatie ontstaat. Dit kind is graag voorbereid en heeft het nodig zich een beeld te kunnen vormen bij nieuwe situaties. Als je dat weet, kun je hier op inspelen door bijvoorbeeld een aantal weken van tevoren jouw plannen al te vertellen, wat foto’s te laten zien van de bestemming, samen te bedenken wat jullie allemaal voor leuks gaan doen en te luisteren naar alle vragen en behoeften van je kind. Zo maak je de vakantie iets meer voorspelbaar en krijgt je kind wat controle over de situatie. Spontaan en verrassingen…daar hoef je bij dit kind niet mee aan te komen…als je dat weet, scheelt dat soms een hoop irritatie…

Goeie reis!